5 najpopularniejszych typów kawy

Kawa to bardzo popularny i lubiany napój, który towarzyszy nam codziennie. Pijemy czarny aromatyczny napój, a gdy słyszymy kawa, rodzaje tego przysmaku natychmiast przychodzą nam do głowy. Jakie kawy kupimy w sklepie? Która jest najlepsza?

Wybieramy kawę. Rodzaje pysznego napoju

Wielbiciele kawy mogą wybrać zmieloną lub ziarnistą jej wersję. Oczywiście, wszystko zależy od tego, czy mamy w domu dobrej jakości żarnowy młynek do kawy lub ekspres z wbudowanym młynkiem. Jeśli tak, wybierzmy ziarnistą kawę. Rodzajów ekspresów jest duża, a w tych automatycznych można regulować stopień zmielenia kawy, co znacznie wpływa na smak zaparzonego naparu, a kawa ziarnista jest po prostu lepsza. Jeśli nie mamy nawet ręcznego młynka, kupmy dobrej jakości kawę mieloną.

https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/ziarnista/165Pyszna kawa. Rodzaje i ich smaki

Uprawa kawy na świecie opiera się na dwóch gatunkach ziaren: arabika i robusta, a pierwsza z nich jest szlachetniejsza i trudniejsza w uprawie, a w związku z tym droższa. Poza tym, arabika jest smaczniejsza, a zaparzone z niej espresso jest gęste i oleiste. Robusta, po zaparzeniu, ma lekko kwaskowy smak. Kiedy pytamy o kawę, rodzaje i sposób zaparzania powinny być zapisane na opakowaniu. Nawet do tzw. 100% arabika dodaje się nieco robusty, dzięki której na kawie powstaje pianka, która chroni ją przed utrata aromatu. Innym, bardzo cenionym i odrębnym gatunkiem, jest kawa Kopi Luwak, która pochodzi z południowo-wschodniej Afryki. Ziarna tej kawy są zbierane przez drapieżne ssaki zwane łaskunami, a potem wybierane przez plantatorów z ich odchodów. Takie strawione ziarna kawy są pozbawiane goryczy i zawierają mniej kofeiny, a zaparzony z nich napój jest uważany za przysmak.

Niezwykła kawa. Rodzaje, których możemy nie znać

Kawa należy do rodziny marzanowatych i najczęściej występuje w krajach tropikalnych, gdzie panuje ciepły klimat, a wilgotność powietrza stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Myśląc o kawie, rodzaje wymienimy szybko – ziarnista, mielona, rozpuszczalna. Rosnące na drzewie ziarna kawy są zielone, a my kupujemy takie, które włożono do maszyny służącej do palenia kawy, a następnie ogrzano je do temperatury 200–300°C. Tak wysoka temperatura sprawia, że kawa zyskuje czarny kolor, a jej smak i aromat stają się mocne i charakterystyczne. Zielona kawa zaś to po prostu ziarna, których produkcja zakończyła się przed procesem palenia. Zaleca się picie tego napoju ze względu na dużą zawartość kwasu chlorogenowego, którego wartość wynosi 60000 mg/kg. Substancja ta jest ekstraktem kwasu kawowego oraz chinowego, który charakteryzuje się gorzkim smakiem. W kawie możemy znaleźć liczne polifenole, kwas salicylowy, kwas ferulowy i kofeinę. Kawa zmniejsza łaknienie, a dzięki zawartość kwasu chlorogenowego ma działanie antyoksydacyjne. Na sklepowych półkach jest dużo kawy, rodzaje można wybierać i przebierać. Warto zdecydować się na taką, która ma cenne właściwości i niezwykły smak.