Olej palmowy – szkodliwy czy nie?

Olej palmowy w ostatnich latach zdominował przemysł spożywczy. Pozyskuje się go z owoców palmy oleistej. Jest to wartościowy produkt, który zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych. Jednak, aby jego wykorzystywanie było opłacalne utwardza się go. W takiej postaci utwardzonej olej palmowy pojawia się w wielu produktach spożywczych. I w tym momencie lista jego zalet diametralnie się kurczy.

Utwardzony olej palmowy

W procesie uwodornienia, czyli utwardzenia kwasy tłuszczowe nienasycone przeistaczają się w kwasy nasycone. Reakcja ta niweluje cenne tłuszcze nienasycone. Dlatego utwardzony olej palmowy to gorsza alternatywa. Niestety to właśnie w tej postaci stosuje się go najczęściej. Szczególnie w przemyśle cukierniczym. W trakcie procesów utwardzania powstają tłuszcze trans, które zmieniają właściwości błon komórkowych, zmniejszając przy tym ich płynność, przepuszczalność i elastyczność. Zwiększa się wówczas poziom złego cholesterolu. Produkty, które zawierają tłuszcze trans wpływają na wzrost masy ciała, rozwój miażdżycy i zwiększają ryzyko występowania udarów mózgu i zawałów serca. Utwardzony olej palmowy występuje w składzie większości kremów czekoladowych. Częste smarowanie nim kanapek przez dzieci może je drogo kosztować. W składzie obok tłuszczu znajduje się także cukier, który jest główną przyczyną otyłości i nadwagi wśród najmłodszych.

Olej palmowy Aptekagemini
Olej palmowy

Produkty zawierające olej palmowy

Przetworzony olej palmowy to bardzo popularny dodatek do żywności. Firmy produkujące żywność stosują go z powodów ekonomicznych. Jego zaletą jest niska cena i łatwy dostęp. Producenci stosują zabieg utwardzania oleju palmowego, przedłużając dzięki temu termin ważności produktów oraz używają go jako wypełniacza. Zdecydowanie warto czytać etykiety na produktach. Olej palmowy cieszy się złą sławą, dlatego producenci zaczęli używać innych nazw do jego oznaczenia. Należy być uważnym, jeśli na etykiecie będą widniały takie nazwy jak: olej roślinny, utwardzany olej roślinny czy olej tłuszcz roślinny. Ten składnik można znaleźć m.in. w takich produktach jak: mrożonki, mleko w proszku, margaryna, płatki śniadaniowe, gotowe zupki, chipsy, słodycze, fast food i wiele innych.

Czym zastąpić olej palmowy?

Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe to wyróżnia się trzy rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Dla organizmu człowieka niewskazane są kwasy nasycone, które zawiera olej palmowy. Aby odpowiednio zadbać o zdrowie warto wybrać odpowiedniki tego składnika. Oczywiście będą one droższe, lecz warto pamiętać, że odpowiednie ich stosowanie sprawi, że będą wydajne i znacznie zdrowsze dla organizmu. Olej palmowy najlepiej zastąpić oliwą z nienasyconych kwasów tłuszczowych lub olejem słonecznikowym, rzepakowym czy lnianym. Jeszcze lepszym rozwiązaniem wydaje się być kupowanie półproduktów i samodzielne przygotowywanie posiłków. Przy odpowiedniej organizacji wcale nie musi to być czasochłonny proces.