Egzotyczne warzywa zaskakują swoim smakiem i wyglądem. Wiele z nich ma cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Jeśli chcemy poznać ich smak, możemy kupić je w supermarkecie internetowym, który oferuje owoce i warzywa z różnych stron świata. Może warto zasadzić je we własnym ogrodzie?
Pyszne warzywa z supermarketu internetowego
Jednym ze smacznych warzyw, które kupimy w supermarkecie internetowym jest roszponka, która pochodzi z Ameryki i Afryki Północnej. Niewielkie warzywo, które może stać się bazą dla sałatek, często uznawane za sałatę, ma delikatnie orzechowy posmak i wiele walorów odżywczych. Zawiera bowiem witaminę C, B i A oraz szereg mikroelementów. Zbiór można prowadzić bezpośrednio z gruntu przez całą zimę (jeśli nie jest zbyt mroźna), nawet spod śniegu. W supermarkecie internetowym możemy zamówić także kapustę pekińską, która wyrazisty smak i dużo witaminy C. Można ją smażyć w potrawach, ale lepiej spożywać do sałatek na surowo. Warzywo całkiem dobrze rośnie w niezbyt wysokiej temperaturze (13-16˚C), a nawet potrafi znieść kilkustopniowe przymrozki. Potrzebuje jednak więcej ciepła podczas kiełkowania, dlatego poleca się uprawę tego warzywa z rozsady. Możemy uprawiać także fenkuł (koper włoski), który występuje głównie w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Warzywo preferuje ziemie żyzne, zasobne i próchnicze, o lekko zasadowym odczynie. Jeśli zadbamy o odpowiednie warunki, koper włoski znajdziemy w ogrodzie, a nie będziemy go musieli szukać w supermarkecie internetowym. Ta aromatyczna roślina ma dużo składników odżywczych, więc warto ją włączyć do jadłospisu.
Skarby z supermarketu internetowego. Czy wyrosną w naszym ogrodzie?
W naszym menu coraz częściej goszczą potrawy z bakłażana, a warzywa szukamy w supermarkecie internetowym. Przysmak ma duże wymagania termiczne (ok. 25˚C) i w naszych warunkach klimatycznych, może być uprawiany jedynie pod osłonami, podobnie jak wiele odmian pomidorów. Warto jednak się pomęczyć, by zjeść przysmaki z własnego ogródka. W naszym klimacie bardzo dobrze radzi sobie jarmuż, czyli kapusta liściasta, która w pierwszym roku tworzy rozetę z pięknie pomarszczonych liści, dochodzącą nawet do 1 m średnicy, w drugim zakwita i wydaje nasiona. Warzywo ma dużo wartości odżywczych, między innymi silne właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, zawiera także ogromne bogactwo witamin i to w dużej ilości (np. A, K, B, PP, E, znaczne ilości witaminy C). Jest też bogatym źródłem wapnia, białka, potasu, fosforu i wielu innych mikro- i makroelementów. Ma też działanie przeciwrakowe. Warzywa egzotyczne są bardzo smaczne i mogą uatrakcyjnić nasz jadłospis. Nie szukajmy ich w supermarkecie internetowym, a zasadźmy w przydomowym ogrodzie, by cieszyć się ich niezwykłym smakiem.