Superfood – co sprawia, że kakao jest tak wszechstronne?

Ciasto czekoladowe, budyń czekoladowy czy gorące kakao z bitą śmietaną – bez ziarna kakaowego żadne z nich nie byłoby możliwe. Chociaż czekolada jest często uważana za niezdrową żywność ze względu na dużą ilość kalorii, surowe ziarna kakaowe to prawdziwe „superfood” – pełne cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy.

Czym są ziarna kakaowe?

Ziarna kakaowe znajdują się w owocach drzewa kakaowego “Theobroma cacao”. Drzewa kakaowe pochodzą pierwotnie z regionu Amazonii w Ameryce Południowej, gdzie mogą się rozwijać w tropikalnych temperaturach i odpowiedniej wilgotności. Rośliny najlepiej rosną w tzw. kulturach mieszanych. W optymalnych warunkach roślina kakaowa kwitnie przez cały rok, dzięki czemu można ją zbierać dwa razy w roku. Duża część kakao jest obecnie uprawiana w Afryce, szczególnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Kakao zostało sprowadzone do Europy przez Hiszpanów, którzy podbili Imperium Azteków w 1519 roku. Ziarno kakaowe stało się znane w Polsce dopiero w XVII wieku i stosowano je głównie jako lekarstwo.

Różnorodna skuteczność kakao była tak ceniona, że ​​stała się modnym napojem (zwłaszcza w kręgach arystokratycznych) ze względu na swoje właściwości i działanie lecznicze.

Zobacz również  Dlaczego warto ciągle się rozwijać

Jakie składniki odżywcze znajdują się w kakao i jak wpływają na nasz organizm?

Surowe ziarno kakaowe zawiera wiele różnych mikroelementów, takich jak witaminy, minerały i pierwiastki śladowe.

Zawartość magnezu w kakao jest wyższa niż w niektórych innych produktach spożywczych. Magnez zasila mięśnie, a w szczególności wzmacnia mięsień sercowy. Pierwiastek masowy reguluje przemianę materii, dodaje energii, a dzięki relaksującemu działaniu na cały organizm może zapewnić ogólne samopoczucie i łagodzić skurcze.

W ilości od 1000 do 1400 g wapń jest najważniejszym minerałem w organizmie pod względem ilości. Wapń wraz z fosforanami tworzy budulec kości i zębów. 160 mg wapnia znajdującego się w 100 g kakao może przewyższyć tylko jarmuż, który dostarcza 212 mg wapnia na 100 g.

Żelazo jest pierwiastkiem śladowym odpowiedzialnym za tworzenie czerwonych krwinek i transport tlenu w organizmie. Z zawartością żelaza 7,3 mg na 100 g kakao wyprzedza nawet szpinak na liście pokarmów bogatych w żelazo.

Przeciwutleniacze zawarte w ziarnie kakaowym są szczególnie korzystne dla zdrowia. Zwłaszcza flawanole zawarte w kakao mają działanie obniżające ciśnienie krwi i poprawiające funkcjonowanie naczyń.

Przeciwutleniacze zwalczają w organizmie tzw. wolne rodniki, chroniąc w ten sposób komórki przed przedwczesnym starzeniem się i innymi uszkodzeniami.

Kakao zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Zapewniają one zdrowy układ sercowo-naczyniowy i mogą obniżyć zły „cholesterol LDL”, podczas gdy „dobry cholesterol HDL” wzrasta.

Zobacz również  Studia we Wrocławiu – jaką uczelnię wybrać?

Dlaczego czekolada lub kakao uszczęśliwia?

Neuroprzekaźniki zawarte w surowym kakao stymulują produkcję hormonów dobrego samopoczucia. Dodatkowo fenyloetyloamina i teobromina poprawiają nastrój i mogą działać przeciwdepresyjnie. Są głównymi składnikami aktywnymi ziarna kakaowego, jeśli chodzi o działanie poprawiające nastrój. Podobnie jak dopamina, fenyloetyloamina działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy.

Tryptofan jest przekształcany przez organizm w neuroprzekaźniki antystresowe, na przykład w serotoninę, zwaną hormonem szczęścia. Pokarm zawierający tryptofan poprawia samopoczucie, redukuje wagę i działa odprężająco.

Jednak ziarno kakaowe przynosi korzyści tylko wtedy, gdy jest w dużej mierze nieprzetworzone lub w stanie surowym. Wskazana jest przede wszystkim wolna od mleka w proszku, cukru i innych składników czekolada o zawartości co najmniej 80, a najlepiej 90% kakao.

Najlepsze zastosowanie kakao dla efektów prozdrowotnych

Aby surowe kakao było smaczniejsze – jest bardzo gorzkie i cierpkie – najlepiej wymieszać je ze smoothie, posypać nim owsiankę lub wypić na ciepło z mlekiem roślinnym i alternatywnym słodzikiem. Niektórzy lubią kakao doprawione szczyptą cynamonu lub wanilii. W takim połączeniu można cieszyć się nim nawet każdego dnia i czerpać korzyści z pełnego działania ziarna kakaowego. Nawet jeden lub dwa kawałki czekolady roztopione w ciepłej owsiance, smakują niebiańsko.