Witamina B12 – właściwości, występowanie

Witamina B12 to związek chemiczny pełniący w organizmie rolę regulatora produkcji czerwonych krwinek. Występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, więc na jej niedobór mogą cierpieć osoby praktykujące wegetarianizm. Witaminę B12 można przyjmować także jako suplement diety.

Rola witaminy B12

Witamina B12, podobnie jak inne witaminy z grupy B, bierze udział w przemianach tłuszczowych, białkowych i węglowodanowych. Warunkuje również podział komórkowy oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA i białek, które uczestniczą w ich budowaniu. Zadaniem witaminy jest także pobudzanie apetytu i poprawa funkcjonowania układu nerwowego. Poza tym zapewnia dobry nastrój, zmniejsza ilość lipidów we krwi oraz zapobiega osteoporozie. Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie i w szpiku kostnym, a następnie wraz z krwią rozprowadzana po całym organizmie. Witamina ta jest niezbędna do zachowania zdrowia psychicznego i sprawności umysłowej, zarówno w młodości, jak i w wieku podeszłym.

Gdzie występuje witamina B12?

Witamina B 12 powinna być dostarczana do organizmu w ilości około 2 μg każdego dnia. Głównym jej źródłem jest pokarm pochodzenia zwierzęcego. W największych ilościach witamina B12 występuje w mięsie wołowym, drobiowym, podrobach, rybach, owocach morza, mleku, serach oraz jajach. W niewielkich ilościach witamina B12 jest syntetyzowana przez bakterie stanowiące naturalną florę jelit.

Witamina jest gromadzona w organizmie i jej ogólnoustrojowe zapasy u osób dorosłych wystarczają na 2–5 lat, a jej zapasy u noworodków są niewielkie i wyczerpują się po roku. U wegetarian, którzy w dużej mierze spożywają produkty roślinne niezawierające witaminy B12, jej niedobór rozwija się dopiero po 20–30 latach. W przypadku niedokrwistości złośliwej lub w zaburzeniach wchłaniania niedobór witaminy może powstać w ciągu 2–3 lat.

Zobacz również  Zapomniane warzywa i owoce

Jak objawia się niedobór witaminy B12?

Bez odpowiednio wysokiego poziomu witaminy B12 czujemy się zmęczeni i zniechęceni do życia. Niekiedy sygnałem jej braku są afty w jamie ustnej albo plamy na języku. Niepokojącym sygnałem są również powtarzające się biegunki. Niedobór wywołuje także objawy ze strony układu krwiotwórczego, pokarmowego, nerwowego, a także objawy, które sugerują zaburzenia psychiczne. Przy zbyt małym poziomie tej witaminy czerwone krwinki nie dojrzewają w sposób właściwy, co może prowadzić do niedokrwistości. Odległe skutki jej niedoboru wiążą się z chorobą Alzheimera, osteoporozą i większym ryzykiem nowotworu. Zbyt niski poziom witaminy B12 jest powszechny u osób z niedoczynnością tarczycy.

Witamina B12 jest w dużym stopniu odpowiedzialna za działanie organizmu, zwłaszcza za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Ponadto pomaga utrzymać dobry nastrój. Jeśli podejrzewamy, że mamy jej za mało, zdecydujemy się na suplementację.